Competència Digital de l'Alumnat

Competències Bàsiques de l'Àmbit Digital


El Govern de la Generalitat de Catalunya mitjançant el Departament d'Ensenyament ha realitzat el desplegament de la Competències Bàsica de l'Àmbit digital (una de les 8 competències bàsiques presents en el currículum d'Educació Primària). Aquestes s’han optat per dividir-la en quatre grans blocs o dimensions: 

1Instruments i aplicacions sobre el coneixement i l’ús de diversos dispositius digitals. Cal conèixer el seu funcionament i la seva utilitat per tal de ser capaç d’utilitzar-los i de triar els dispositius que s’ajustin millor a les necessitats que tingui l’estudiant en un moment donat. 
L'alumnat ha d'aprendre la part instrumental de la tecnologia, és a dir, ha d'aprendre a usar els dispositius, les aplicacions genèriques i les aplicacions multimèdia. 


Competència 1. Seleccionar, utilitzar i programar dispositius digitals i les seves funcionalitats d’acord amb les tasques a realitzar. 
Competència 2. Utilitzar les funcions bàsiques de les aplicacions d’edició de textos, tractament de dades numèriques i presentacions multimèdia. 
Competència 3. Utilitzar programes i aplicacions de creació de dibuix i edició d’imatge fixa, so i imatge en moviment.

2. Tractament de la informació i organització dels entorns digitals de treball i d’aprenentatge. Significa l’accés a la informació i el procés necessari per transformar-la en coneixement, és a dir, utilitzar diferents eines i dispositius per organitzar aquesta informació, analitzar-la, establir relacions, sintetitzar-la i compartir-la. 
Els alumnes han d'utilitzar la tecnologia per cercar informació i utilitzar-la en situacions reals. D'aquesta manera començaran a construir coneixement (és important que els alumnes realitzin el seu entorn personal d'aprenentatge).


Competència 4. Cercar, contrastar i seleccionar informació digital tot considerant diverses fonts i entorns digitals. 
Competència 5. Construir nou coneixement personal mitjançant estratègies de tractament de la informació amb el suport d’aplicacions digitals. 
Competència 6. Organitzar i emprar els propis entorns personals digitals de treball i d’aprenentatge.

3. Comunicació interpersonal i col·laboració. En la pràctica educativa, el coneixement no es dóna aïllat, es comparteix, es pot elaborar conjuntament. L’estudiant ha de conèixer les possibilitats de treball col·laboratiu que les eines digitals li ofereixen i també les diferents formes de participació en què es pot donar aquest treball. 


Competència 7. Realitzar comunicacions interpersonals virtuals i publicacions digitals. 
Competència 8. Realitzar activitats en grup utilitzant eines i entorns virtuals de treball col·laboratiu.

4. Hàbits, civisme i identitat digital. Cal també desenvolupar la possibilitat de tenir actituds crítiques i reflexives, de saber valorar la informació a què l’alumne té accés, així com conèixer i utilitzar normes de reconeixement i de publicació dels materials que es troben a la xarxa. Els aspectes ètics i de seguretat implicats en l’ús d’Internet tindran també cabuda en aquesta dimensió.


Competència 9. Desenvolupar hàbits d’ús saludable de la tecnologia. 
Competència 10. Actuar de forma crítica, prudent i responsable en l’ús de les TIC, considerant aspectes ètics, legals, de seguretat, de sostenibilitat i d’identitat digital.

Per tal que els alumnes i les famílies coneguin eines segures és important que com a docents els hi ensenyem. Alguns exemples són:

  • Edmodo: plataforma social que pot substituir al facebook i es pot començar a utilitzar a Cicle Superior, és una aplicació gratuïta i sense publicitat que permet la comunicació entre els docents i alumnes en un entorn tancat i privat. 











  • Internet segura: pàgina web on s'hi pot trobar una secció per a les famílies, una altra per a menors i joves i una per educadors. Aquí podem trobar vídeos, jocs, recusos, apps, etc. per tal d'estar informats de com utilitzar Internet de forma segura (https://internetsegura.cat/). 


  • La família en digital: és un llibre per entendre què vol dir "apropiar-nos de la tecnologia per compartir experiències, coneixements i emocions" redactat per Jordi Jubany i publicat per Eumo Editorial. 




Paral·lelament, m'agradaria fer èmfasi a la Competència Bàsica 6 -organitzar i emprar els propis entorns personals digitals de treball i d’aprenentatge- que es troba a la segona dimensió. Aquesta competència fa referència a l’organització i gestió, per part de l’alumne, del seu entorn personal d’aprenentatge (EAP, en anglès s'anomena Personal Learning Environment, PLE).  

El PLE són un conjunt d'eines, aplicacions, serveis web, relacions i/o interaccions que una persona utilitza per gestionar el seu propi procés d'aprenentatge. Aquest sistema ajuda als alumnes a prendre el control i gestió del seu propi aprenentatge. Per tant, puc dir, que és un entorn on s’inclou el recull d’evidències d’aprenentatge que conforma el dossier personal d’aprenentatge, portafolis digital, i la selecció de les aplicacions i eines digitals que l’alumne utilitza de manera habitual per cercar informació, construir coneixement o comunicar-se a la xarxa.

Per tant, es pot dir que un entorn personal d'aprenentatge podria ser la creació del Symbaloo -és una aplicació en línia que permet organitzar i classificar enllaços web- i vincular-lo amb el Blog personal.









Personalment crec que com a docents el contingut del PLE pot ser una eina per avaluar molt valuosa, ja que permet que els alumnes mostrin la seva autonomia en l'organització del seu dossier personal d'aprenentatge i la interrelació dels diferents entorns de treball i d'aprenentatge a l'hora de configurar el seu EPA. 

A més, permet que els alumnes disposin d'un espai o entorn personal on organitzar la informació utilitzada i els treballs realitzats. Considero qie és una eina d'aprenentatge poderosa: permet consultar o recuperar els treballs i informacions d'interès i possibilita resseguir el procés d'aprenentatge.

Per a més informació referent a les competència bàsiques de l'àmbit digital, consulteu al següent enllaç: 
http://ensenyament.gencat.cat/web/.content/home/departament/publicacions/colleccions/competencies-basiques/primaria/prim-ambit-digital.pdf



ESTRATÈGIES METODOLÒGIQUES QUE FACILITEN EL DESENVOLUPAMENT DE LES COMPETÈNCIES DIGITALS DE L'ALUMNE


Després de reflexionar sobre la Competència Digital de l'Alumnat, puc dir que és molt important que incorporem instruments i aplicacions digitals en tots els espais de l'escola i en totes les àrees i matèries. Però, hem de tenir molt clar, que no podem incorporar les tecnologies a l'aula per a ser més innovadors o moderns, sinó incorporar-les a l'aula perquè hi hagi una organització i unes propostes que facilitin que els alumnes aprenguin amb la tecnologia. 




S'ha d'utilitzar la tecnologia per afavorir una gestió d'aula en la qual el docent és el dinamitzador que acompanya als alumnes a aprendre d'una manera més autònoma i significativa.




S'ha de proposar tasques que puguin ser resoltes per a tots els alumnes independentment de la llengua, cultura, nivell cognitiu, etc.





S'ha d'aprofitar els coneixements que tenen els alumnes envers les tecnologies per incorporar-los al seu procés aprenentatge.







S'ha de partir d'activitats reals per tal que la tecnologia no suposi un repte sinó un mitjà per a la seva construcció del coneixement. 




S'ha de fer evident que la gran majoria de recursos digitals es poden anar modificant quan es cregui necessari.





Per a més informació referent a les estratègies metodològiques que faciliten el desenvolupament de les competències digitals de l'alumne, consulteu al següent enllaç:
http://xtec.gencat.cat/web/.content/curriculum/competenciesbasiques/ambitdigital/documents/metodologia_cd.pdfmetodologia_cd.pdf





INSTRUMENTS I APLICACIONS

mSchools: és un programa que aposta per incorporar els dispositius mòbils als centres educatius. Podem trobar ajuda i informació de com utilitzar els recursos digitals, també informa de les diferents eines per treballar amb els alumnes les tecnologies, les bones pràctiques, etc. És un programa interessant ja que persegueix la metodologia d'ensenyament-aprenentatge del món actual en que les tecnologies estan a tot arreu. 
Per més informació consulteu al següent enllaç:
http://mschools.mobileworldcapital.com/ca/

Toolboox: és un projecte del programa mSchools patrocinat per la Fudació Barcelona Mobile World Capital on es poden trobar APPs educatives. Algunes porten associada una experiència didàctica. 
Les APPs estan classificades segons el tema, l'edat educativa, etc., hi ha comentaris fets pels docents i la valoració personal. És molt interessant ja que pots trobar moltes aplicacions referents a un àmbit educatiu en concret que en moltes ocasions pot facilitar l'explicació d'algun contingut i és més emocionant pels alumnes.  
Per més informació consulteu al següent enllaç:

Una de les aplicacions que trobo més interessant és l'Scratch Jr, a continuació podreu accedir a la meva valoració: 



Lesson plans: és una aplicació molt semblant al Symbaloo però aquesta permet connectar diferents enllaços, imatges, vídeos, recursos, etc. formant diferents recorreguts. És interessant ja que es poden crear tants recorreguts com es vulguin i separar-los per temàtiques. D'aquesta manera es personalitza l'aprenentatge de cada estudiant i permet atendre molt millor a la diversitat (no tots els alumnes necessiten aprofundir de la mateixa manera en la matèria, per tant, com a docents hem de crear l'itinerari concret per a cadascú per tal de satisfer les seves necessitats educatives). 
Per més informació consulteu al següent enllaç:


Codis QR: és un sistema per emmagatzemar informació en una matriu quadrada de punts, dissenyada per ser llegida amb la càmera d'un telèfon mòbil o tablet. És interessant crear espais a l'aula on hi hagi diferents codis QR que portin als alumnes a diferents pàgines web referents al que estan treballant, i que ells mateixos en puguin crear (són simples de crear). 
Només és necessari disposar d'un mòbil o tablet amb un lector de Codi QR i un programa per crear el codi:  https://www.qrcode-monkey.com/

A continuació en podeu observar un per tal d'accedir a la pàgina web d'Una mà de contes: 


Bee bot: és un robot en forma d'abella que permet dibuixar cossos geomètrics mitjançant la programació. Només cal donar un seguit d'instruccions. Permet treballar la programació a Educació Infantil.

Si no es disposa de la Bee Bot, es pot descarregar una aplicació gratuïta per tal que els alumnes puguin programar des de la tablet. 



Pro Bot: és un robot en forma de cotxe que permet dibuixar cossos geomètrics mitjançant la programació. Només cal donar un seguit d'instruccions. Permet treballar la programació a Cicle Inicial ja que és més complicat d'utilitzar que la Bee Bot.

A Cicle Inicial també poden començar a programar des de l'ordinador per tal d'iniciar-se a la programació de l'Scratch. Ho poden fer a través de diferents jocs en línia:

Scratch: és un projecte educatiu de llenguatge de programació que serveix per aprendre a programar a través del joc i l'experimentació. Els alumnes poden experimentar amb els elements que ofereix el programa, com el fons, els efectes de so, diàlegs, objectes i animació, entre d'altres. A més, també es poden inserir personatges i objectes. Permet treballar la programació a Cicle Mitjà i Cicle Superior.















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada